Najčastejšie kladené otázky

1. V čom sú jačmeň a chlorella odlišné od ostatných potravinových doplnkov?

Predovšetkým tým, že nepatria medzi potravinové doplnky, sú totiž racionánou celostnou stravou.

2. Ako sa jačmeň GW dopĺňa s chlorellou GW?

Dopĺňajú sa výživovo i detoxikačne. A to tak, že jačmeň svojou skladbou umožňuje uvoľnit sa toxínom z buniek a chlorella ich naviaže na svoju vlákninu vďaka látke sporopolenín a vynesie toxíny stolicou z tela von. Vo výžive sa tiež vzájomne dopĺňajú a tým tvoria komplex pestrej stravy. Jačmeň je bohatší na vitamín C, chlorella je bohatšia na B-éčkové vitamíny. Jčmeň obsahuje 40% svojej váhy živé enzýmy na rozdiel od chlorelly, ktorá má oproti jačmeňu rastový faktor CGF, ktorý podporuje rast zdravej črevnej mikroflóry.

3. Možno sa zelenými potravinami predávkovať?

Predávkovať sa nimi pri našich stravovacích návykoch je prakticky nemožné. Obe potraviny sú rastlinné. V prípade rastlinných zdrojov živín, si telo vezme len toľko, koľko potrebuje, ostatné prebytočné látky vylúči.

4. Aké je preventívne dávkovanie zelených potravín?

V prípde, že náš jedálniček pozostáva z pestrej zdravej stravy (napr. nestriekané ovocie a zelenia, správny pomer rastlinných a živočíšnych potravín, dostatok vlákniny = min. 30g denne, ... atď. ) nám postačí 45 ks chlorelly a 3 čajové lyžičky (5 gramové) denne. Ak sú v našich jedálničkoch  výživové prešľapy, tak kľudne si môžeme dopriať i vyššie dávky jačmeňa a chlorelly.

5. Prečo sa počas jedenia zelených potravín objavuje očistná (detoxikačná) reakcia?

Dôvodom je uvoľnenie škodlivín usadených v tkanivách a orgánoch, a ich vylučovanie z organizmu.Vylučovanie škodlivín sa deje predovšetkým detoxikáciou v pečeni a ich následným vylučovaním obličkami. Pokiaľ tieto cesty nestačia, začne sa telo škodlivín zbavovať pokožkou. Očistná reakcia sa objavuje u cca 40 % užívateľov a spočíva v prechodnom zhoršení stavu, laboratórnych testov, či príznakov chorôb.

6. Ako postupovať, keď sa bezprostredne po zjedení zelených potravín objaví tlak v žalúdku alebo pocit na zvracanie?

V takom prípade je dôležité zjesť zelené potraviny až po jedle (nie na lačno) a i to v malom množstve. Napr. v prípade chlorelly je to polovica tablety a v prípade jačmeňa pól či štvrť čajovej lyžičky jačmeňa. A dávku navyšovať až vtedy, keď sa tieto pocity prestanú prejavovať.

7. Môže sa objaviť alergia na jačmeň a chlorellu?

Alergia na zelené potraviny sa objavuje veľmi zriedkavo a nikdy nie na oba produkty naraz. Doposiaľ nebol taký prípad zaznamenaný. Prejav alergie na jačmeň či chlorellu nastáva bezprostredne ihneď po požití. Ak nastane reakcia po pár hodinách, považuje sa skôr za očistnú.

8. Aké sú kontraindikácie pri užívaní zelených potravín?

V prípade operácie žalúdka, tenkého či hrubého čreva je možné začať jesť chlorellu a jačmeň po 2 týždňoch od operácie.

9. Aký má význam zelená farba stolice pri jedení chlorelly?

Tmavozelená farba stolice má pri jedení chlorelly zásadný význam. Je totiž známkou dostatočnej saturácie organizmu riasou (teda živín). Ak je jedenie chlorelly na úplnom začiatku, sfarbí sa stolica už pri stúpajúcom počte tabliet. Organizmu zo začiatku nevie riasu metabolizovať. Po niekoľkých dňoch sa to naučí a často sa tmavé zafarbenie stolice začne vytrácať. V takom prípade je vhodné dávku chlorelly navýšiť, aby stolica bola opäť tmavozelená. Taktiež v dňoch zvýšenej záťaže fyzickej či psychickej možno zmenu farby stolice spozorovať.

10. Možno zelené potraviny kombinovať s inými potravinovými doplnkami?

Hoci majú zelené potraviny takmer ideálne zloženie, neobsahujú niektoré dôležité látky, ktoré môžete s nimi kombinovať. Neobsahujú koenzym Q-10, neobsahujú vazodilatačné látky (Ginko biloba), neobsahujú chondroprotektívne látky (glukosamín). So zelenými potravinami môžete kombinovať rôzne výživové doplnky. Vďaka jačmeňu a chlorelle docielite i ich vyššiu vstrebateľnosť.

11. Ako dlho je vhodné jesť zelené potraviny?

Platí čím dlhšie, tým lepšie. Nie je nikde daná podmienka ako dlho jesť jačmeň a chlorellu. Ale konkrétne zdravotné problémy si vyžadujú i svoj špecifický čas, kým sa telo zregeneruje. A z pohľadu prevencie sú to najkomplexnejšie nutrične hodnotné potraviny. Ak si ich v jedálničku ponecháte na celý život, vaše telo sa vám poďakuje.

12. Možno zelené potraviny používať len vnútorne?

Zelené potraviny majú vnútorné i vonkajšie použitie. Vonkajšie: odreniny, popáleniny, otvorené rany (preležaniny, bercové vredy), štípance, ekzematická pokožka, sliznice (výplachy jačmeňom).

13. Môžu zelené potraviny jesť tehotné ženy?

Jačmeň i chlorellu možno jesť bez obáv v čase pred počatím, v období tehotenstva i v období dojčenia. Obe potraviny sa považujú za vysoko nutričnú „zeleninu“, ktorá je v tomto období nevyhnutá pre správny vývoj dieťatka. Netreba sa obávať ani prechodu škodlivín z organizmu tehotnej ženy do dieťatka v rámci očistnej reakcie. Vďaka vláknine z chlorelly škodliviny priamo naviazané na ňu a z tela vylúčené stolicou.

14. Pomôžu zelené potraviny po operáciách?

Áno, jačmeň i chlorella sú veľmi vhodné, pretože skracujú čas rekonvalescencie a hojenia až o polovicu.Treba iba zvážiť, či sa jedná o operáciu tráviaceho traktu (žalúdok, črevá) – v tom prípade treba počkať so zelenými potravinami (hlavne chlorellou) cca 2-3 týždne.

15. Možno jesť zelené potraviny spoločne s liekmi?

Klasické lieky možno jesť spolu so zelenými potravinami počas dňa. Jediná podmienka je odstup minimálne 1 hodina od liekov. Chlorella vyťahuje chémiu, takže i účinnú látku z liekov, ak sa stretne s liekmi v žalúdku. Pri injekčnej liečbe hodinový odstup neplatí.

16. Ako jesť zelené potraviny pri onkologických ochoreniach?

Jačmeň i chlorella sa uplatňujú veľmi pozitívne pri onkologických ochoreniach. Sú výživovou podporou pre organizmus počas akejkoľvek liečby (chemoterapia, či prírodná liečba). Majú protirakovinové pôsobenie. Priame výskumy boli uskutočnené pri rakovine hrubého čreva, pľúc, či prsníka.